OLEJ LNIANY
  SUROWY
  RAFINOWANY
  GOTOWANY
  OKSYDOWANY
  ZAGĘSZCZONY
  MIESZANKI OLEJU LNIANEGO
  Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA
  OLEJ SOJOWY
  OLEJ RZEPAKOWY
  OLEJ PALMOWY
  OLEJ KOKOSOWY
  OLEJ TUNGOWY
  OLEJ SŁONECZNIKOWY
  OLEJ RYCYNOWY



olej lniany

Olej lniany - poprzez tłoczenie na zimno małych, brązowych nasion lnu (Linum Usitatissimum) otrzymywany jest olej roślinny o żółtawym zabarwieniu i intensywnym, cierpkim zapachu. Znany już w starożytnym Egipcie, do niedawna szeroko wykorzystywany do celów spożywczych i przemysłowych. Jako tłuszcz jadalny stracił na znaczeniu ze względu na stosunkowo wysoką cenę i niezbyt atrakcyjny smak. Jako surowiec przemysłowy olej lniany był wykorzystywany ze względu na zdolność polimeryzacji pod wpływem światła i tlenu atmosferycznego.

Zastosowania:

* w przemyśle spożywczym - niegdyś stosowany powszechnie, obecnie rzadko, ze w zględu na stosunkowo wysoką cenę i niezbyt atrakcyjny smak;

* do celów artystycznych - do zabezpieczania powierzchni malowideł i polichromowanych rzeźb, jako spoiwo i medium w malarstwie - obecnie powoli traci tutaj znaczenie na rzecz matriałów syntetycznych;

* jako surowiec przemysłowy - obecnie olej lniany jest wykorzystywany szeroko w farbiarstwie (produkcja żywic) oraz w przemyśle lakierniczym postaci tzw. pokostu naturalnego (z dodatkiem tzw. sykatyw czyli mydeł ołowiowych i manganowych) w stolarstwie i szkutnictwie do konserwacji starych mebli czy łodzi

*jako surowiec paszowy - dzięki bardzo wysokiej zawartości kwasów z grupy OMEGA 3 jest on doskonałym dodatkiem paszowym (również wytłoki oleju lnianego posiadają powyższe właściwości)

* w przemyśle kosmetycznym używany jako dodatek do olejków do ciała, przeznaczony dla skóry tłustej, pękającej, skłonnej do zapaleń. Wykazuje działanie regenerujące, hamuje zapalenia skóry.

Opracowano: częściowo na podstawie wikipedii http://pl.wikipedia.org/

Aby obejrzeć interesujące Państwa charakterystyki produktów proszę:

1. kliknąć po lewej stronie na gatunek oleju (np. olej lniany)

2. następnie wybrać rodzaj oleju (np. surowy)

3. wybrać typ oleju (np. TYPJ1SOL)

W razie jakichkolwiek pytań związanych z oferowanymi przez nas olejami chętnie służymy dodatkową pomocą