OLEJ LNIANY
  OLEJ SOJOWY
  OLEJ RZEPAKOWY
  OLEJ PALMOWY
  OLEJ KOKOSOWY
  SUROWY
  RAFINOWANY
  OLEJ TUNGOWY
  OLEJ SŁONECZNIKOWY
  OLEJ RYCYNOWY



olej kokosowy rafinowanyolej kokosowy

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym). Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa.

Zastosowania:

* w przemyśle spożywczym: do smażenia, wyrobu ciast, produkcji czekolady i margaryny;

* w przemyśle chemicznym: m.in. do wyrobu świec, apretury włókienniczej, otrzymywania alkoholi i kwasów tłuszczowych;

* w przemyśle kosmetycznym: jako czysty olej do ciała lub do masażu, jako dodatek do kosmetyków przy bardzo suchej i pękającej skórze, przeznaczony również dla dojrzałej, uszkodzonej przez słońce skóry, przy neurodermitis. Stosowany w preparatach do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Olej kokosowy ma działanie "chłodzące" i uspokajające.

 

 

Opracowano: na podstawie wikipedii http://pl.wikipedia.org/

 

Aby obejrzeć interesujące Państwa charakterystyki produktów proszę:

1. kliknąć po lewej stronie na gatunek oleju (np. olej lniany)

2. następnie wybrać rodzaj oleju (np. surowy)

3. wybrać typ oleju (np. TYPJ1SOL)

W razie jakichkolwiek pytań związanych z oferowanymi przez nas olejami chętnie służymy dodatkową pomocą